Door Janneke Remmelink.

Toen Gijs bij ons in de winkel kwam om een aantal oesters te proeven, kwamen wij in gesprek. Ik legde Gijs het een en ander uit over onze verschillende oesters en proefde deze. Ik vroeg Gijs wat zijn specialiteit was. Hij vertelde dat hij bakker is, en dat hij fantastisch mooie broden maakt. Dit is natuurlijk wat wij in onze winkel willen, ambachtelijk vers brood. Binnen twee dagen kwam Gijs terug met zo’n twintig broden die wij mochten verkopen. Binnen een uur waren al de broden verkocht. Wij kregen super leuke reacties hierop. Sindsdien verkopen wij nu elke dag vers Oxerbrood.

Ik stel Gijs even aan u voor:

Mijn passie voor het bakken

Als kind van 8 gluurde ik al bij mijn moeder in de pannen. Ik mocht dan op het aanrecht zitten en altijd meehelpen. Daar is mijn liefde voor koken ontstaan!

Tijdens mijn 25 jarige carrière als industrieel ontwerper, uitvinder en productontwikkelaar kwam ik opnieuw in contact met koken en innovatieve voeding. Na het autozitje van Maxi Cosi, en een Ikea doodskist voor rampgebieden werkte ik samen met Universiteit Wageningen. We zochten én vonden alternatieven voor eiwitten, nu al bijna gewoon maar toen heel innovatief; wormen, insecten, wieren en algen stonden op het menu. Werken met wat de natuur ons geeft is zo mijn tweede natuur geworden.

In die tijd werkte ik ook aan alternatieve energie oplossingen zoals zonnepanelen en koude fusie op basis van natuurlijke principes en de gulden snede.

In 2004 ontwikkelde ik samen met Gert Kramer een helende muziekstemming op basis van kwantumtechnologie en frequenties en het balansgetal 9.

Tegelijkertijd ben ik uit pure passie de koksopleiding gaan doen en heb ik 5 jaar deels als chef in een restaurant gewerkt.

Nu ben ik klaar voor een nieuwe stap in mijn leven: het bakken.

Brood zoals het hoort, biologischjan, smaakvol en zonder toevoegingen. Gezond, langzaam en 24 uur lang gerijpt en gerezen met aandacht en liefde. Lokale grondstoffen en lokale afnemers binnen een straal van 15 kilometer.

Iedere keer als de broden uit de oven komen voelt dat als een geboorte en een bijdrage van mij aan een duurzamere samenleving en een gezond alternatief voor fabrieksbrood en een cadeau voor mijn afnemers, particulieren, winkels en horeca.

Kortom brood zoals het hoort; gezond en lekker.

Gijs Zijlstra

Plan

Hieronder volgt een plan voor de mogelijke doorstart van Oxerbrood, een lokale compacte en ambachtelijke broodbakker in het buitengebied van Gorssel.

Lokaal

De broden van Oxerbrood worden geleverd in een straal van 15 km rondom Gorssel.

Het brood bereikt de klanten via verkoop aan winkels, horeca en door directe verkoop vanuit de bakkerij aan particulieren.

Assortiment

Oxer maakt in de basis 4 soorten brood.  Wit, bruin, desem en spelt. Een klein en overzichtelijk assortiment voor zowel de bakker als de klant dat past bij de visie van Oxer: de menselijke maat en kwaliteit boven kwantiteit.

Werkwijze

De huidige bakkersactiviteiten zijn op te delen in twee delen; een ochtend,- en een avonddeel.

Een uur voor aanvang van het bakken wordt de oven aangezet en op temperatuur komen tot zo’n 225 graden.

Om 7 uur in de ochtend wordt het voordeeg gezet. Dit deeg bestaat uit meel en gist of (levende) desemcultuur en water. Dit natte voordeeg wordt gemengd in een mixer en wordt vervolgens in een klimaatkast weggezet (ong 23’ om te gisten/reizen). In ons geval zijn dit in principe drie varianten. Wit, bruin en desem. Daarnaast wordt de moederbron desemcultuur aangevuld zodat het opnieuw kan aangroeien. In de tussentijd worden de broden die overnachts hun tweede reis hebben gehad afgebakken. Deze werkzaamheden zijn afhankelijk van de hoeveelheid broden, tussen 9 en 10 uur klaar.

Het tweede deel van de bakkerswerkzaamheden vinden plaats in het begin van de avond tussen 18.00 en 22.00. Hier wordt het voordeeg dat ‘s ochtends is gemaakt verder verwerkt voor een tweede rijs gedurende de komende nacht. Deze voordegen worden nu gekneed met extra meel. zout en gist, na een kwartier wordt het deeg  een aantal keren gevouwen of doorgeslagen waarna het wordt geportioneerd, gevouwen en gevormd in de gewenste vorm. Het wordt vervolgens met de onderkant naar boven in zgn rijsmandjes in de koeling geplaatst waar het deeg kan rijzen tot de volgende ochtend.

Deze heerlijke broden moet u proeven, dus elke dag vers bij ons in de winkel. Kom op tijd want op is op !