Door Janneke Remmelink

Er zijn zo veel soorten oesters met elk zijn eigen smaak en structuur, alleen weten wij allemaal er zo weinig van af. Vorig jaar Juni ben ik, Janneke, naar onze oester leverancier in Yerseke geweest. Daar kreeg ik een uitgebreide rondleiding en oester proeverij. Hier merkte ik al snel dat er zo veel verschillende soorten oesters zijn. Franse, Nederlandse, Ierse, Japanse… Mijn nieuwsgierigheid werd groter tot mijn moeder Saskia en ik afgelopen Oktober drie oesterboeren in Frankrijk gingen bezoeken. De eerste stop was in La Tremblade bij oesterboer Geay. Een jonge ondernemer Adriën die het oesterhuis net van zijn vader had over genomen. Hij vertelde vol enthousiasme hoe het proces van het begin tot het eind loopt, hoe je kan zien hoe oud een oester is tot de verschillende oesters die hij kweekt.
De volgende stop was twee straten verderop bij Gillardeau. Iedereen kent de Gillardeau oester wel. Bekend om zijn zachte vlees en de graveerde G op de schelp. Een prachtig oesterhuis met vele ruimtes waar wij helaas niet naar binnen mochten. Ze vertelde dat zij speciale sorteermachines hebben, dat ze het liefste geheim willen houden. We kregen van Gillardeau en Geay allemaal leuke spulletjes mee om bij ons in de winkel te zetten en weg te geven. Later in de week als laatste gingen wij naar La Fonteneau, een oesterhuis in Ilé de Oléron. Daar werden wij vriendelijk ontvangen voor Nick. Oorspronkelijk komt hij uit Nederland, maar is naar Frankrijk geëmigreerd voor zijn vrouw. Van Nick hebben wij heel erg veel geleerd. Wij zijn wel drie uur bij hem op het terrein geweest en alles mogen zien. Makkelijk was dat hij Nederlands sprak, dus konden wij ook alles vragen. Zijn bekendste oester is Julina. De naam te danken aan zijn dochters Julia en Nina. De eerste twee jaar ligt de oester in Ierland en in het laatste jaar komt de oester naar Frankrijk om daar zich verder te ontwikkelen.
Deze reis heeft ons zo veel inspiratie en kennis opgedaan, dat wij standaard op vrijdag en zaterdag tussen de vijf en zeven soorten oesters op voorraad hebben, elk met zijn eigen smaak en structuur.

Deze oesters kunt u bij ons tegen komen in de vitrine:

– Specialé Gillardeau 
– Specialé Geay 
– Specialé Julina 
– Specialé  Ilé de Re cocktail
– Specialé Tia Marraa
– Specialé Tsarskaya
– Specialé Krystale
– St. Vaast
– Utah Beach
– Fine de Normandië
– Specialé Normandië
– Fine de Cap Horn
– Specialé Parcs de L’Impératrice

De oesters kosten tussen de €1,15 en de €1,95 per stuk.
Wilt u nou meerdere soorten proeven? Wij kunnen ook lekkere combinatie schaaltjes maken.