Jan Remmelink liep in de jaren tachtig van de vorige eeuw stage in Nova Scotia in Canada. Deze provincie staat speciaal bekend om de verse kreeften die daar gevangen en verhandeld worden. Na terugkomst besloot Jan om hierin een handel te gaan opzetten en zo werd Dutch Canadian Food Line opgericht. De beginperiode stond vooral in het teken van de handel in verse en levende kreeften en al snel kwam daar verse vis bij. Parallel hieraan werkte Saskia in een visrestaurant. Toen de kinderen kwamen sloten de verschillende werktijden van Jan en Saskia niet meer goed aan en werd besloten om annex aan de groothandel een viswinkel te starten. Dit werd Visspecialiteiten Jan van de Krent. De winkel is intussen uitgegroeid tot een luxe mini supermarkt voor mensen die van lekker en vers eten houden.

ELKE DAG VROEG UIT DE VEREN
De grote kracht van het bedrijf is de hoge kwaliteit van de producten. Een belangrijke factor hierbij is de versheid: hoe verser hoe beter! Omdat zo vers mogelijk te laten zijn begint elke werkdag voor Jan en Teun om drie uur ’s nachts. We verzamelen eerst alle binnen gekomen orders van de ruim 150 restaurants die ze met hun assortiment bedienen. Daarna vertrekken we naar de visafslag in IJmuiden, waar de vis dan net vers is binnengekomen. Daarna gaat de reis terug naar Zutphen om alles te fileren en verzendklaar te maken voor de restaurants. Rond negen uur in de ochtend vertrekken vier eigen bussen om alles in vier verschillende routes uit te rijden. Uiteraard wordt tegelijk de winkel van verse vis voorzien.

ONS SUCCES
Het succes van de groothandel en de winkel ligt aan de liefde voor pure smaak. Jan: “we maken alles zelf en niks uit ons assortiment komt uit een fabriekslijn. Bij industriële verwerking van vis en voedsel in het algemeen worden veel conserveermiddelen, kleurstoffen en andere kunstmatige toevoegingen aan het product toegevoegd. Wij gruwelen hiervan. Het is echt een grote concessie aan de smaak en dat proef je. De consument is niet gek en weet dat. Restaurants uit het hele land en soms daarbuiten bestellen daarom bij ons hun visproducten. In de winkel trekken we mensen uit een wijde omgeving van Zutphen. Het mooie is dat ze speciaal voor onze winkel soms een uur in de auto zitten”.


ASSORTIMENT
Als je de winkel op de Zweedsestraat 3-A bezoekt valt inderdaad het ruime assortiment op. Dit gaat veel verder dan alleen vis. Je vindt er kant & klaar maaltijden, soepen, salades en heel veel andere lekkere dingen. Er is een uitgebreid
assortiment aan scharrelvlees, kaas en brood van leveranciers uit de eigen regio aanwezig. Franse wijnen en Griekse olijfolie worden rechtstreeks bij de bron geïmporteerd. Bijzonder om te melden is dat de Griekse olijfolie ook veel door de restaurants besteld worden. Daar zitten zelfs Italiaanse restaurants bij, een mooier compliment voor de olijfolie kun je bijna niet krijgen.

DE WINKEL
Saskia en Janneke zijn het gezicht van de winkel. Zij kennen niet alleen alles van het assortiment maar ook heel veel van de voorkeuren van hun klanten. Janneke: “we genieten volop van het dagelijks contact
met onze klanten. Net als ons houden zij ook van goed en lekker eten en dat schept een band. Zo weet ik bijvoorbeeld precies welke wijn welke klant lekker vindt. Dit kan soms een bestelling zijn van zes maanden terug, maar dat zit gewoon in mijn geheugen”. Janneke is opgeleid als voedingsdeskundige en heeft in binnen en buitenland gewerkt. “Ik heb inderdaad van alles gedaan, maar het werk wat ik nu doe is helemaal mijn ding. Ik kan me niets leukers voorstellen dan hier elke dag met
onze klanten in de weer te zijn”.


